انعکاس آیینه شماره 397
جامعه و حکومت،
حمایت از دانشآموزان بدسرپرست
روز چهارشنبه 17/10/93 جلسهای با حضور سیدعلیاصغر رفاهی معاون پیشگیری از آسیبهای اجتماعی دادگستری یزد، مسئولین انجمن اولیاء و مربیان، نمایندگان کمیته امداد امام خمینی(ره)، بهزیستی، فرمانداری، نیروی انتظامی، زندان یزد و چند نفر از مسئولان بخش مشاوره و پرورشی و مدیران ابتدایی و دبیرستان دوره اول و دوم در ناحیه دو آموزش و پرورش یزد برگزار گردید. دستور نشست بررسی راهکارهای اجرایی جهت کاهش آسیبهای روحی و روانی و بهبود وضع تحصیلی و رسیدگی به امور زندگی دانشآموزان بدسرپرست بود. در آغاز پس از تلاوت آیاتی از کلام ا... مجید آقای منصور ارجمندی مدیریت آموزش و پرورش با اظهار تشکر از کلیه شرکتکنندگان گفت: جامعه باید دست حمایتش را بر سر دانشآموز بکشد، فقرا مورد حمایت هستند زیرا حمایت از قشر آسیبپذیر یکی از اهداف انقلاب ما بوده است. وی در ادامه گفت: فرزندان طلاق از نظر عاطفی و روانی مشکل دارند و ارگان خاصی از آنها حمایت نمیکند و این یکی از مشکلات فعلی جامعه است. باید بدنبال راهکارهای اساسی بود و هر ارگانی وظایف خود را دقیق بشناسد و به آن عمل کند. البته شایان ذکر است در بحث کاهش آمار طلاق در استان و شهرستان، دادگستری و بهزیستی عملکرد مطلوبی داشتهاند. در ادامه جلسه نماینده هر ارگان عملکرد دستگاه متبوع خود و راهکارهایی را ارائه نمودند. نویسنده این سطور مطالبی درباره اقداماتی که در مجتمع آموزشی حضرت مجتبی(ع) صورت گرفته است را به اختصار به اطلاع حاضران رساند و در نظر دارد پیرامون دستور جلسه توضیحات بیشتری به شرح زیر به اطلاع خوانندگان آیینه برساند.
اقدام مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح مجرمین یکی از پنج وظیفه اصلی قوه قضائیه مستقل است که برابر با قانون اساسی باید پشتیبان حقوق فردی و اجتماعی و مسئول تحقق بخشیدن عدالت اجتماعی در کشور باشد. آنچه که در جلسه مذکور نظر نویسنده را جلب کرد، اینکه معاونت پیشگیری از آسیبهای اجتماعی دادگستری یزد با صفا و صمیمیت طی گزارشی از فرهنگیان درخواست همراهی و مساعدت نمود و این میتواند جدای از صدور دستورالعمل و بخشنامه در زمینه جذب و همکاری فرهنگیان به ویژه مدیران مقاطع مختلف آموزشگاهها بیش از گذشته در سروسامان دادن به زندگی فرزندان طلاق، بدسرپرست، یا بیسرپرست موثر و مفید باشد.
در سی و پنج سال اخیر در اثر تلاش و کوشش بسیاری از مدیران، نمایندگان مجلس، صنعتگران، کارگران، دانشگاهیان، کارمندان و نخبگان و دیگر اقشار جامعه، ایران در زمینههای گوناگون صنعتی، نظامی،علمی، پزشکی و بهداشتی در مقایسه با دوران گذشته به پیشرفتهای عظیمی نائل شده است. اما با تهاجم فرهنگی دشمنان این مردم و مخالفان نظام، دولتمردان و مسئولان فرهنگی و اجتماعی با صرف بودجههای کلان و با در اختیار داشتن رسانههای متعدد و رادیو و تلویزیون و گاه با فعالیتهای موازی نتوانستند آن گونه که لازم و شایسته است در اجرای برنامههای خود توفیق به دست بیاورند. ورودی پروندهها به دادگستری در هر سال از بسیاری کشورها حتی از چین و ژاپن هم بیشتر است، ایران از نظر آمار بالای زندانی در ردیف ده کشور جهان در این زمینه قرار دارد. به عنوان نمونه تعداد زندانیان در یزد بیش از 3300 نفر است، توهین و تحقیر و دعواهای خیابانی از نظر اولویت جزو پنج جرمی است که در دارالعباده رخ میدهد. حدود بیست درصد خانوادههای یزدی زندگی با معتادان را تحمل میکنند.
بر خلاف گفته یکی از گویندگان در جلسه حمایت از زندانیان که زندان را دانشگاه مینامید، متاسفانه دیده میشود هستند زندانیانی که نه تنها در مدت اقامت دربند اصلاح نمیگردند بلکه یا پس از آزادی در اثر ارتکاب جرم و جنایت دوباره به زندان برگردانده میشوند و یا مجرمی هم به خانواده آنها اضافه میشود. آیا با کمبود فضای لازم و نداشتن بودجهکافی برای نگهداری زندانیان میتوان آنجا را دانشگاه نامید.
دقایقی که در آن جلسه به ارائه گزارش نماینده زندان یزد و مدیران مقاطع مختلف تحصیلی از وضعیت رفتاری خانوادههای زندانی و دانشآموزان طلاق و بدسرپرست گذشت دردناکترین زمان آن نشست بود که نه تنها توجه حاضران را جلب کرد بلکه هنگامی که چند نفر از آنان از خواستهای این بچههایی که زندگیشان بی شباهت به مردن تدریجی نیست و از آرزوهای خود بدون اسم و رسم روی برگههایی نوشته بودند هر انسان منصفی را آزرده خاطر میساخت و در یک لحظه اختلافهای طبقاتی، تبعیضهای ناروای موجود، هزینههای بعضی از همایشها و گردهم آییهای بینتیجه، دکورهای آن چنانی بعضی از ادارات، اتومبیلهای سواری چند صد میلیون تومانی عدهای از مقامات و مسئولان، در یک وعده بستنی و شام و یا ناهار بیش از دویست هزارتومانی گروهی از زراندوزان و مسرفین، وجوه کلانی که عدهای برای تحقیقات رونویسی شده از نهادها و سازمانها اخذ مینمایند و. ... در ذهنشان خطور میکرد.
معمولا پدر و مادر بیشتر دانشآموزان مورد بحث از نظر وضع مادی توان اداره زندگی خود را ندارند اگر مدیران و معلمان و دبیران در مدارس به اصطلاح برخوردار زمینههایی فراهم نمایند تا آن عده از اولیاء که امکانات رفاهی و مالی بیشتری دارند و حاضر به مساعدت و یاری رساندن به دانشآموزانی که شدیداً از حیث مادی و معنوی نیازمند کمک میباشند آموزشگاه محل تحصیل فرزندانشان را به عنوان معین و یاری دهنده یک یا چند آموزشگاه واقع در مناطق محروم و یا کمتر توسعه یافته انتخاب کنند تا حدی از نگرانی و آشفتگی دانشآموزان بدسرپرست کاسته میشود ضمناً پیشنهاد میگردد مدیران موسساتی که در نقاط مختلف شهر در آموزشگاهها، کلاسهای خصوصی برگزار میکنند و یا به دانشآموزان مشاوره میدهند به شکرانه موقعیتی که به دست آوردهاند با برنامهریزی آموزش و پرورش حداقل در هر هفته در صد کمی از اوقات را به تدریس رایگان و مشاوره دادن به دانشآموزانی که با ناهنجاریهای زیاد دست بگریبان هستند اختصاص دهند.
گرچه بهزیستی و کمیته امداد یا عدهای از خیرین در حد امکاناتی که دارند مساعدتهای لازم را به عمل میآورند.
طلاب علوم دینی و گویندگان به مراتب بهتر از دیگران میتوانند در امر تهذیب و تربیت این گونه دانشآموزان و اولیای آنان نقش مهمی ایفا کنند. افرادی که در ایام محرم و صفر در جلسات سوگواری و روضهخوانی شرکت میکردند میدیدند مثلاًگویندهای بیشتر وقت خود را به بیان مطالبی که حکایت از تفرقه و دور کردن دلها از یکدیگر داشت میگذراند و یا پی در پی از استکبار میگفت و گاه به نقل داستانهایی میپرداخت که یا واقعیت نداشت و یا از این و آن شنیده بود و به اصطلاح سینه به سینه گشته بود. از بزرگان حوزههای علمیه در یزد و یا روحانیونی که میپذیرند این روش باید اصلاح شود درخواست میگردد از آن عده گویندگان و طلاب بخواهند علاوه بر اظهار مخالفت با بیگانگان و یادآوری دشمنیهای آمریکا و اسرائیل و غرب و شرق معاند با ایران بر روی منابر، گفتاری هم درباره اخلاق اسلامی، نوع رفتار و کردار معصومان بزرگوار صلوات ا... علیهم اجمعین و احکام شرعی و مسائلی که مبتلا به مخاطبین و مستمعین به ویژه جوانان است بیان نمایند و متذکر گردند معضلی و فسادی در جامعه خطرناکتر از فقر، بیکاری، اعتیاد، دروغ، تهمت، افترا، تملق و مجیزگویی نیست و عدهای از جوانان روحانی که آگاهی بیشتر به مسائل اسلامی و اتفاقات روز دارند در آموزشگاههای مذکور حاضر شوند و دانشآموزان را ارشاد و راهنمایی نمایند که بخواست پروردگار این مسیر به صلاح و صواب و ثواب دنیوی و اخروی نزدیکتر است.
دولتمردان باید بیشتر از گذشته دست سوء استفادهکنندگان، رانتخواران، رشوهبگیران و مفسدان اقتصادی را از بیتالمال کوتاه کنند. نمایندگان مجلس با نظارت کامل و در صورت نیاز با اصلاح و وضع قوانین برای رفاه و آسایش بیشتر مردم گامهای اساسی بردارند. عالمان و طلاب علوم دینی با سخنرانی و بیان آیات و احادیث به مردم و دولتمردان هشدار دهند فقر و بیچارگی از کجا ناشی شده است چون پیامبر اسلام (ص) میفرماید: «خداوند روزی(و لباس و خانه و... ) بینوایان و کمبودداران را در اموال و دارایی ثروتمندان قرار داده است پس اگر گرسنه و برهنه ماندند در اثر گناه ثروتمندان است. مولای متقیان حضرت علیبنابیطالب(ع) فرمود: هیچ فقیری گرسنه نماند مگر به سبب امتناع ثروتمندان از دادن حق محرومان »
وظیفه معلمان، استادان دانشگاه رسانههای عمومی بویژه صدا و سیما، شاعران، هنرمندان و در یک کلام جامعه و حکومت این است که با فقر و بیچیزی مبارزه کنند و در جهت رفاه نسبی و بهبود زندگی شهروندان و حل مشکلات معتادان، فقرا، حاشیهنشینان، زنان بیسرپرست، فرزندان طلاق و بدسرپرست گام بردارند. روزنامهنگاران و نویسندگان هم با اطلاعرسانی صحیح و دقیق، بدون پردهپوشی همراه با گویندگان و خطبا و دارندگان تریبونهای رسمی زمینههایی را آماده کنند که مشکلات جامعه روز به روز کمتر شود و با تکرار و تذکر از قول نبی اکرم اسلام (ص) بگویند و بنویسند: یک ساعت اجرای عدالت از 70 سال عبادت که انسان همه شبها را نماز بخواند و همه روزها را روزه بگیرد بهتر است.
مدیر مسئول